Volgens velen is de huidige financiële crisis veroorzaakt door een volledig uit de hand gelopen bonuscultuur in de bankwereld. Die heeft de hele wereld in zwaar economisch weer gebracht. Je zou zeggen dat dit een goede les zou zijn voor zowel banken, die in veel gevallen slechts met enorme overheidssteun overeind gehouden konden worden, als overheden, die een dergelijke parasitering op de maatschappij met wetgeving zouden moeten voorkomen, maar uit berichten gisteren van verdubbeling van de bonussen van bankiers in Groot-Brittannië blijkt dat er niets is veranderd en dat het grote graaien gewoon doorgaat. Hoe kan dat nou? Het antwoord kwam eerder deze week van Dirk Scheringa. Het blijkt dat bankiers fysiek anders zijn dan gewone burgers. In een toelichting op het faillissement van zijn DSB-imperium zei Scheringa dat hij na deze teleurstelling gewoon weer aan de slag gaat: “Ik heb twee paar handen”. Dat zijn vier handen! Dat graait een stuk gemakkelijker.